Zonnepanelen, zonnecollectoren, zonneboilers. De begrippen kom je overal tegen en worden gezien als dé oplossing voor een duurzaam en milieuvriendelijk huishouden. Maar wat is wat en welke verschillen zijn er tussen de drie verschillen? In deze blog zetten we de begrippen voor je op een rij.
Inhoudsopgave
1. Zonnepanelen
Om te beginnen de zonnepanelen. Deze zijn erg populair bij particulieren en bedrijven die willen verduurzamen. Zonnepanelen nemen de energie van de zon op en zetten deze om in elektriciteit. De panelen liggen op het dak waar ze worden blootgesteld aan de de warmte van de zon. Via een omvormer wordt de zonne-energie omgezet. Zo kun je binnenshuis gelijk gebruikmaken van duurzame energie zonder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen.
2. Zonnecollectoren
Zonnecollectoren hebben een vergelijkbare functie als zonnepanelen. Ook deze ligt op het dak om zonne-energie op te vangen. In de zonnecollectoren zit water dat via buizen naar de zonneboiler stroomt. Het water wordt door de zon opgewarmd om vervolgens het water in de boiler te verwarmen. Waar zonnepanelen dus verantwoordelijk zijn voor het opwekken van duurzame elektriciteit, dragen zonnecollectoren bij aan het genereren van warm water.
3. Zonneboiler
Tot slot de zonneboiler. Dit is een voorraadvat met water en een warmtewisselaar. De zonneboiler is aangesloten op de zonnecollectoren. Het water dat in de zonnecollector wordt opgewarmd, verwarmt op zijn beurt het water in de zonneboiler. De temperatuur kan oplopen tot 80 graden, wat betekent dat je je huishouden effectief kunt voorzien van echt warm water.
Tegelijk gebruikmaken van zonnepanelen en zonnecollectoren?
Hoewel er duidelijke verschillen zijn tussen zonnepanelen en zonnecollectoren (inclusief zonneboiler), hebben ze beiden hetzelfde doel, te weten zonne-energie opwekken en effectief toepassen in het huishouden. Betekent dat ook dat de verschillende systemen naast elkaar kunnen bestaan? De ideale uitkomst is dat de zonnecollectoren en zonnepanelen afzonderlijk van elkaar maximaal zonne-energie opwekken, waardoor je een optimaal rendement behaalt. De systemen zijn complementair aan elkaar, wat betekenen dat ze elkaar aanvullen. In situaties waarbij je bijvoorbeeld te veel stroom hebt opgewekt, kan het teveel ingezet worden om de circulatiepomp van de zonneboiler te activeren. Op deze manier haal je niet het maximale uit de afzonderlijke systemen, maar je wint nog meer rendement uit de combinatie.
Zonnepanelen, zonnecollectoren en een zonneboiler voor jouw huishouden
Waar je misschien al gebruikmaakte van zonnepanelen om groene elektriciteit te winnen of warm water uit de zonneboiler haalde, kun je je nu afvragen of je van de verschillende systemen tegelijk gebruik wilt maken. De voordelen zijn er. Of je nu zonne-energie voor elektriciteit of voor warm water gebruikt, onder de streep ben je voordeliger uit. Je bent namelijk minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en de energierekening valt iedere maand lager uit. Zou je de systemen samenvoegen en zowel zonnepanelen als een zonneboiler laten installeren, dan kunnen deze voordelen nog gunstiger uitpakken. Voor jezelf én voor het milieu.
Wil je weten hoe het er voor jouw huishouden uit kan zien en wat je nodig hebt om een maximaal rendement te behalen? Neem vrijblijvend contact met ons op om te informeren. We vertellen je graag meer over de verschillen tussen zonnepanelen, zonnecollectoren en een zonneboiler zoals die voor jouw situatie gelden.