Duurzame tips

Goed voor jouw portemonnee en het milieu!

 1. Loop door je huis en zoek naar plekken waar je energie kunt besparen. Schrijf ze op. Verdeel ze in 3 categorieën. Direct toe te passen, kleine aanpassing en investering, grote aanpassing en investering. Zo weet je wat je nog te doen hebt en wat je mee kunt nemen voor de komende jaren.
 2. Wij geven vast eentje weg! Zet je koelkast op de laagste stand. Scheelt direct energie.
 3. Heb je geen nieuwbouwwoning? Kijk dan eens hoe gaat het met je dak en muren. Zijn die goed geïsoleerd? Hetzelfde geldt voor kieren, deuren, tochtgaten, vloeren, ramen en deuren die niet goed sluiten. Een nieuwe tochtstrip is zo geplaatst. Betreffen het grotere uitgaven? Onderzoek of er subsidiemogelijkheden zijn en benut deze. Zo heb je jouw investering in een kortere tijd terugverdiend.
 4. Over daken gesproken. Ze zijn in opkomst, platte daken met mooie begroeiing. Je haalt de natuur dichterbij en het isoleert je woning. Prachtig toch?
 5. Vraag eens offertes op voor de installatie van zonnepanelen. Zoek uit op welke subsidie je recht hebt en hoe snel je ongeveer je investering terugverdient. Wie weet ligt de mogelijkheid om zonnepanelen aan te schaffen veel dichter bij dan je denkt.
 6. Led lampen, daar zijn ze weer. Gebruik je toch nog de oude? Dan is het echt tijd om voorgoed over te gaan op ledverlichting.
 7. Kook je graag? Denk eens na over een inductie kookplaat. Het is sneller, schoner en veiliger.
 8. In welk type auto rijd je? Heb je echt die grote auto nodig? Kijk eens naar een kleiner of hybride model. Op jaarbasis scheelt dit aanzienlijk op brandstofkosten en CO2 uitstoot.
 9. En voor de korte ritjes: pak wat vaker de fiets! Jouw energie omhoog, energiekosten omlaag.
 10. Programmeer je thermostaat zo dat deze vaker naar een lager temperatuur kan afzakken op momenten dat je er niet bent. Zet die ‘dal’ momenten op 15 of 16 graden. Zet de thermostaat ’s nachts niet hoger dan 15 graden. Laat de temperatuur ’s avonds voor je naar bed gaat een half uur eerder dalen. Op jaarniveau scheelt dit veel geld, gas en C02- uitstoot.
 11. Stap over op groene energie die wordt opgewekt in eigen land en stimuleer de aanleg van windmolens.
 12. Een onsje minder? Het is al lang bewezen dat de vleesindustrie een van de grootste vervuilers van het milieu is. Bewustwording van alles wat leeft en weten hoe je bijdraagt aan hoe wij onze aarde doorgeven aan de volgende generatie is een extra bonus.
 13. Wel eens gedacht aan een regenton? Zo vang je ‘schoon’ regenwater op waarmee je de auto kunt wassen en de tuin kunt besproeien. Voordelig en beter voor het milieu.
 14. Lukt het toch niet een zonneboiler aanschaffen? Energieaanbieders bieden soms de mogelijkheid je gebruik van gas te compenseren. Maak hier gebruik van!
 15. Print je veel op het werk of thuis? Doe dit in zwart-wit en dubbelzijdig. Scheelt in de portemonnee en milieu. Een stap verder gaan? Recycle de toners en je doet weer iets extra’s.
 16. Wil je vandaag iets kopen? Vergeet niet je eigen tas mee te nemen.
 17. Over plastic gesproken, kijk bij het kopen van producten eens naar het verpakkingsmateriaal. Is het voor jou mogelijk om producten te kopen zonder al het plastic? Met groente en fruit moet je een heel eind komen.
 18. Op naar de kledingkasten. Hangt je kleding doelloos in de kast of wisselt het zo snel als de vier seizoenen? In beide gevallen heb je teveel. De industrie van fast fashion helpt ons in een cyclus van kopen terwijl je nog prima met oude stukken kunt. Doneer de kleding die je definitief niet meer draagt en weersta de verleiding direct nieuwe te kopen. Goed voor je portemonnee en het milieu. Daarnaast krijgt jouw kleding een nieuwe eigenaar die er nog lang van kan genieten. Mooi toch?
 19. Maak je wel eens een reis per vliegtuig? Compenseer de uitstoot van jouw vliegreizen. Dit kost misschien een beetje, maar het helpt je ook bewust te worden over de consequenties voor het milieu. Alle beetjes helpen.
 20. Vuil trekt vuil aan. Als jij af en toe wat zwerfvuil opruimt help je in je eigen hoekje de wereld schoner te houden.
 21. Wat heb je nodig om bewust en simpeler te leven? Waarschijnlijk minder dan dat je nu uitgeeft. Minder consumeren kost minder geld en is minder schadelijk voor het milieu.
De waardering van www.zizon.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 7 reviews.