Verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectorenWat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren

Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?

Ben je altijd in de veronderstelling geweest dat er geen verschil zit tussen zonnepanelen en -collectoren? Vergis je niet, want die verschillen zijn er wel degelijk. Lees deze blog om erachter te komen wat die verschillen zijn en welke van de twee voordeliger is voor jouw huishouden.

Voordelen van zonnepanelen en -collectoren

Overweeg je om op een andere manier voor elektriciteit en warm water te zorgen, zonder volledig afhankelijk te zijn van een energieleverancier? Dan heeft het zin om te investeren in zonnepanelen en zonnecollectoren. Hier zitten allerlei voordelen aan die gunstig zijn voor je eigen kosten en voor de planeet.

  • Het eerste voordeel van zonnepanelen en -collectoren is dat je zelfvoorzienend bent in het winnen van stroom en warm water. Je kunt er zelfs voor kiezen om helemaal off grid te wonen, wat betekent dat je niet meer aangesloten zit bij een energiebedrijf. Heb je zonnepanelen of -collectoren op het dak liggen en zit je aangesloten bij een leverancier? Dan krijg je nog wel stroom en warm water geleverd op het moment dat je niet voldoende zonne-energie hebt kunnen genereren.
  • Grootste voordeel van het zelf genereren van zonne-energie is dat je lagere kosten betaalt voor energie. En in 2022 is dat met de stijgende gasprijzen uitermate gunstig. Niet alleen koop je minder van energiebedrijven, ook heb je de mogelijkheid om het overschot aan energie terug te leveren, ofwel te salderen. Daarnaast heb je vaak recht op een subsidie van de overheid wanneer je in zonnepanelen of -collectoren investeert.
  • Ook het milieu is blij met het toenemende gebruik van zonnepanelen en -collectoren. Ondanks de verschillen tussen panelen en collectoren dienen ze hetzelfde doel, namelijk een lager CO2-uitstoot doordat fossiele brandstoffen worden bespaard.

Het verschil tussen zonnepanelen en -collectoren

Zowel zonnepanelen als -collectoren hebben hun voordelen met betrekking tot het financiële plaatje en het klimaat. Reden genoeg dus om hierin te investeren. Maar wat heb je nu op het dak liggen en wat is het verschil tussen zonnepanelen en -collectoren?

Voor het opwekken van elektriciteit maak je gebruik van de zonnepanelen op het dak. Deze winnen zonne-energie dat wordt omgezet in stroom, zodat je in huis of op de werkplaats gebruik kunt maken van alle elektrische apparaten.

Heb je warm water nodig uit de kraan of wil je de ruimte verwarmen, dan is de zonnecollector aan de beurt. Deze werkt samen met de zonneboiler en zorgt ervoor dat het water met behulp van zonne-energie wordt verwarmd.

Zonnepaneel vs zonnecollector

Wat is beter, een zonnepaneel of een zonnecollector?

Nu je het verschil tussen een zonnepaneel of een zonnecollector weet, hoe bepaal je nu wat beter is? Dat is afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt. Wil je vooral besparen op elektriciteit of op stroom? En voor welke van deze twee wil je gebruikmaken van zonne-energie?

Uiteraard is het mogelijk om zowel een zonnepaneel als een zonnecollector te plaatsen, maar moet je een keuze maken dan kun je die op basis van het volgende maken. Gas is over het algemeen duurder dan stroom en de gasprijzen zijn in de afgelopen maanden fors gestegen. Het is dus logischer om te kiezen voor zonnecollectoren. Je hoeft die hoge gasprijzen niet meer te betalen en je bespaart per saldo meer geld.

Kies jij voor zonnepanelen of zonnecollectoren?

Als het nog niet zo was, dan is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren je nu bekend. Wil jij beiden op je dak laten plaatsen of kies je tussen een van de mogelijkheden? Als je er nog niet uit bent en je hebt nog vragen over zonnepanelen en -collectoren, neem dan vooral contact op met ons. Dat is vrijblijvend en helpt jou een weloverwogen keuze te maken.

De waardering van www.zizon.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 7 reviews.