Hoe werkt een zonneboiler

Hoe werkt een zonneboiler?

Wil je thuis of op kantoor verduurzamen in energieverbruik en liggen zonnepanelen klaar om hun werk te doen? Door zonne-energie te winnen en te gebruiken voor de stroomvoorziening, ben je al een eind op weg. Maar het kan beter door ook een zonneboiler te laten plaatsen. Hoe een zonneboiler werkt en waarom die voordelig is voor het huishouden, daarover lees je in deze blog.

Werking van zonneboiler

Een zonneboiler maakt het mogelijk om warm water uit de kraan te tappen of door de verwarmingsbuizen te laten stromen zonder van aardgas gebruik te maken. Zonneboilers zijn aangesloten op zonnecollectoren die zonne-energie opvangen en omzetten in warmte. In het zonneboilersysteem zit een antivriesvloeistof, propyleenglycol, dat de warmte opneemt en door het systeem gecirculeerd wordt. De warmte komt terecht in de zonneboiler waar het water vervolgens wordt verwarmd. Het water dat jij nodig hebt uit de kraan of voor de radiatoren.

Verschillende typen zonneboilers

De zonneboiler werkt het doelmatig om efficiënt en duurzaam water op te warmen met zonne-energie. Dat kan op meerdere manieren, doordat de zonneboiler in verschillende typen is uitgevoerd:

  • Een standaard zonneboiler is samengesteld uit een of meer zonnecollectoren, een boiler of opslagvat van 100-120 liter (de cv-ketel dient als naverwarmer), een pomp en een besturingseenheid (delta T controller).
  • De cv-zonneboiler heeft een extra warmtewisselaar die is aangesloten op de cv-ketel. Hierdoor wordt direct water uit het voorraadwater gehaald.
  • Bij de zonneboilercombi is een extra warmtewisselaar aangesloten in de boiler die direct is aangesloten op de radiatoren en kranen. Het naverwarmen van het water gebeurt in dit geval niet via de cv-ketel.
  • Compacte zonneboilers hebben onder de zonnecollector extra ruimte voor het opslaan van water. Er is geen aparte opslagvat nodig die ruimte in huis inneemt.

 

De werking van een zonneboiler

Voordelen van een zonneboiler

Voor de een gaat de voorkeur uit naar een standaard zonneboiler, de ander heeft meer baat bij een compacte zonneboiler die minder ruimte in beslag neemt. Voor iedere type zonneboiler geldt dat er veel voordelen aan kleven als het gaat om het gebruik van warm water.

Om te beginnen ben je als consument voordeliger uit, omdat je gebruikmaakt van eigen zonne-energie. De zonnepanelen en -collectoren op het dak doen hun werk en zorgen voor stroom en warm water. Gebruikmaken van zonne-energie voor de stroomvoorziening is al een groot voordeel voor je portemonnee en dat wordt compleet gemaakt met de zonneboiler. Zo is de volledige aanlevering van stroom en warm water in eerste instantie mogelijk door zonne-energie.

Voor je eigen portemonnee ben je voordeliger uit. Maar ook het milieu profiteert dankbaar van het gebruik van zonneboilers. De uitstoot van CO2 is immers aanzienlijk lager en fossiele brandstoffen worden niet opgemaakt.

Werkt een zonneboiler voor jou?

Wil jij het plaatje compleet maken en naast zonnecollectoren ook gebruikmaken van een zonneboiler? Je weet nu hoe een zonneboiler werkt en wat de voordelen ervan zijn, rest alleen nog in actie te komen en de zonneboiler te (laten) installeren.

Ben je nog niet zover en wil je meer informatie en advies over de werking van de zonneboiler of welke type voor jou het voordeligst is? Schroom niet om vrijblijvend contact met onze specialisten op te zoeken. We helpen je graag op weg in het verduurzamen van je huis of bedrijf met hulp van onze zonneboiler.

One comment

  1. Emma de Graaf

    Het is interessant om te lezen dat je een zonneboiler kan aansluiten op een cv-ketel. Mijn man en ik willen graag onze cv-ketel vervangen omdat de huidige ketel erg oud is, dus er komt binnenkort een professional die een cv-ketel installeren kan. We zullen ons eens verdiepen in de mogelijkheid van een zonneboiler. Een duurzame oplossing die jaren mee kan klinkt erg goed! https://www.bvanerve.nl/producten/cv-ketels

Comments are closed.

De waardering van www.zizon.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 6 reviews.