In de zoektocht naar duurzame energieoplossingen zijn systemen als zonnepanelen en zonneboilers populairder dan ooit. Veel mensen investeren in zonnepanelen om hun elektriciteitsrekening te verlagen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Tegelijkertijd overweegt men ook zonneboilers te laten installeren om warm water te genereren. Maar heeft een zonneboiler nut als je al zonnepanelen hebt? Daar willen we je in deze blog over informeren.
Inhoudsopgave
Wat doen zonnepanelen en zonneboilers?
Om te weten of beide systemen nodig zijn, is het belangrijk te begrijpen wat zonnepanelen en zonneboilers precies doen en wat het verschil is tussen beide. Op basis van deze informatie kun je vervolgens effectief bepalen of je gebruik wilt maken van één of beide oplossingen.
Om te beginnen zonnepanelen. Vanaf het dak van je huis vangen deze panelen zonlicht op om het direct om te zetten in elektriciteit. Ze dienen dus voor het opwekken van groene stroom die nodig is om elektrische apparaten in huis te activeren. De groene stroom vervangt fossiele brandstof wat ertoe leidt dat je ecologische voetstap kleiner wordt en dat de maandelijkse energiekosten lager uitvallen.
Zonneboilers zijn ervoor bedoeld om warm water te genereren. Het systeem bestaat uit een opslagtank voor warm water, een circulatiepomp en zonnecollectoren die op het dak liggen en zonlicht opvangen. Er bestaan verschillende type zonneboilers, allemaal met de overeenkomst dat je water uit de kraan tapt dat verwarmd is door zonlicht. Net als het opwekken van groene stroom draagt dit warmwatersysteem bij aan een kleiner ecologisch voetafdruk en lagere energiekosten.
Zonnepanelen en zonneboilers samen gebruiken?
Met de kennis over de functie van deze systemen, rijst nu de vraag of het nut heeft om een zonneboiler te installeren als je al zonnepanelen hebt. Oftewel, is een zonneboiler van toegevoegde waarde? Daarvoor kijken we naar de volgende punten:
1. Complementaire systemen
Zonnepanelen en zonneboilers zijn complementaire systemen die in veel gevallen goed kunnen samenwerken. Waar ze beiden een eigen functie hebben en respectievelijk stroom en warm water opwekken, kunnen ze elkaar ook ondersteunen. Heb je bijvoorbeeld een overschot aan stroom opgewekt, dan kan dat gebruikt worden om de circulatiepomp van de zonneboiler aan te drijven. Dat betekent dat wanneer de zon schijnt, je zowel elektriciteit als warm water opwekt.
2. Milieuvriendelijkheid
Een zonneboiler in combinatie met zonnepanelen heeft nut omdat je op deze manier maximaal kunt verduurzamen. Beide systemen zorgen ervoor dat je niet of minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen en dat de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert. Met het gebruik van beide systemen lever je een belangrijke bijdrage aan het milieu.
3. Kostenbesparing
Hoewel je een grote investering doet wanneer je naast zonnepanelen ook een zonneboiler laat installeren, leiden beide oplossingen op termijn voor aanzienlijke kostenbesparing. De besparingen op elektriciteit en verwarmingskosten kunnen de investering binnen enkele jaren terugverdienen.
4. Ruimtegebruik
Zonnepanelen en zonneboilers kunnen vaak op hetzelfde dak worden geïnstalleerd, waardoor je geen extra ruimte vrij hoeft te maken. Voor veel huiseigenaren met een beperkte ruimte is dit een praktische keuze.
Zonnepanelen én zonneboiler voor jouw huishouden?
Een zonneboiler kan zeker nuttig zijn als je al zonnepanelen hebt. Beide systemen vullen elkaar aan en bieden een groene oplossing voor het opwekken van elektriciteit en warm water. Je volledige huishouden kan in feite draaien op zonne-energie. Dit kan resulteren in aanzienlijke kostenbesparingen en een kleiner ecologische voetafdruk, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor milieubewuste huiseigenaren. Ben je nu benieuwd in hoeverre het gebruik van beide systemen geschikt is voor jouw huishouden? Neem vrijblijvend contact met ons op om je te laten informeren en persoonlijk advies te ontvangen.