Een zonneboiler en een warmtepomp zijn beide duurzame technologieën voor het verwarmen van water in huis of bedrijf, maar ze werken op verschillende manieren.
Waarom een zonneboiler?
Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water te verwarmen dat in een opslagtank wordt opgeslagen. Het systeem bestaat uit een collector op het dak die de zonne-energie opvangt en doorgeeft aan een vloeistof, meestal water met glycol, dat door een buizensysteem in de collector circuleert. De warmte van deze vloeistof wordt vervolgens via een warmtewisselaar overgedragen aan het water in de opslagtank. Een zonneboiler is vooral geschikt voor het verwarmen van tapwater en kan ook in de zomer de behoefte aan het gebruik van een combi cv-ketel verminderen.
Wat is een warmtepompboiler?
Een warmtepomp gebruikt daarentegen elektriciteit om warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater te halen en deze warmte te gebruiken om water te verwarmen dat in een opslagtank wordt opgeslagen. Het werkt op dezelfde manier als een koelkast, maar dan omgekeerd. Een warmtepomp is geschikt voor het verwarmen van zowel tapwater als verwarmingswater, en kan in de winter het huis verwarmen en in de zomer koelen.
Geschiedenis warmtepompboiler
In de jaren 70 en 80 begon de belangstelling voor waterverwarmers met warmtepompen voor huishoudelijk gebruik te groeien, voornamelijk als gevolg van stijgende energieprijzen en een groeiend bewustzijn van milieukwesties. In die tijd werden compactere ontwerpen en een beter rendement geïntroduceerd. waterkoker met
Sindsdien is de technologie van warmtepompboilers geëvolueerd met voortdurende verbeteringen in efficiëntie, prestaties en gebruiksgemak. Moderne warmtepompboilers gebruiken geavanceerde compressortechnologie om warmte uit de omgeving te halen, zoals buitenlucht of de grond, om huishoudelijk water te verwarmen voor douchen, afwassen, verwarming en meer.
Wat is beter voor jou, een zonneboiler of warmtepomp?
Welke van de twee opties het beste is, hangt af van verschillende factoren, zoals de beschikbare ruimte, de benodigde hoeveelheid warm water en de financiële mogelijkheden. Het is verstandig om je goed te laten informeren door een specialist op dit gebied voordat je een keuze maakt. Maar waarom de keus maken als beiden heel goed met elkaar kunnen samengaan, immers als de zonneboiler warmte opwekt hoeft de warmtepomp minder warmte op te wekken en gebruikt zodoende minder elektriciteit.
Statistieken zonneboilers en warmtepompboilers
- Toename van het aantal geïnstalleerde warmtepompboilers: Het aantal geïnstalleerde warmtepompboilers in Nederland is de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Volgens gegevens van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) waren er in 2020 meer dan 60.000 warmtepompboilers geïnstalleerd in Nederland, een stijging ten opzichte van voorgaande jaren.
- Groeiend gebruik van zonneboilers: Zonneboilers hebben ook aan populariteit gewonnen in Nederland. Volgens gegevens van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) waren er in 2020 meer dan 100.000 zonneboilers geïnstalleerd in Nederland, met een totaal geïnstalleerd vermogen van meer dan 800 MWth.