Welke zonneboiler systemen zijn er?

Welke zonneboiler systemen zijn er?

Duurzamer wonen wordt steeds belangrijker, er zijn dan ook erg veel manieren om duurzamer te gaan wonen. Je kunt kleine stappen nemen, door bijvoorbeeld minder lang te gaan douchen. Of pak het groter aan door zonnepanelen te laten installeren. Als je duurzamer wil gaan wonen dan is een zonneboiler iets dat daar zeker aan bijdraagt.

Wat is een zonneboiler en hoe draagt het bij aan duurzamer wonen?

Een zonneboiler is een installatie die zonne-energie gebruikt voor het opwarmen van water. Wanneer er water wordt verwarmd met een zonneboiler, is er geen sprake van CO2-uitstoot. Daarnaast bespaar je op je energieverbruik. Dus het is goed voor je portemonnee en voor het milieu. Dat zijn ook meteen de redenen waarom het bijdraagt aan duurzamer wonen.

Zonneboiler types

Er zijn verschillende types zonneboiler systemen beschikbaar met elk hun eigen kenmerken en toepassingen.

Standaard zonneboiler

Dit is het meest voorkomende type zonneboiler systeem. Het is een zonnecollector die warmte opvangt van de zon en een opslagvat heeft waarin het verwarmde water wordt opgeslagen. De zonneboiler bestaat uit een collector van ongeveer 3m2, een los voorraadvat van 100 tot 120 liter en een naverwarmer. Dit type zonneboiler is voornamelijk geschikt voor het leveren van warm water voor huishoudelijk gebruik, zoals douchen en afwassen. Dit zonneboiler systeem is doorgaans geschikt voor maximaal 3 personen.

CV-zonneboiler

Een cv-zonneboiler heeft een extra warmtewisselaar in het voorraadvat die is aangesloten op de cv-ketel, waardoor geen aparte naverwarmer nodig is. Doordat er direct uit het voorraadvat wordt getapt, komt er een forse straal warm water uit de kraan en is er geen sprake van temperatuurval bij gelijktijdig tappen.

Zonneboilercombi

De zonneboilercombi zorgt ervoor dat het water dat je uit de kraan tapt niet langer met behulp van fossiele brandstof wordt verwarmd. De zon zorgt voor het grootste deel voor warm water in huis. De zonnecollectoren die aan de zonneboilercombi zijn verbonden, verzamelen zonne-energie voor in de cv-zonneboiler die de ketel heeft vervangen. Je bent duurzamer uit en op lange termijn bespaar je aanzienlijk in energiekosten.

Compacte zonneboiler

Bij de compacte zonneboiler wordt de zonne-energie in de zonnecollectoren omgezet in warmte om ter plekke opgeslagen water te verwarmen. Er is dus geen extern vat waar de leidingen doorheen lopen. Het vat is geïntegreerd in de zonnecollectoren, deze compacte zonneboiler heeft minder ruimte nodig. De ideale oplossing als je duurzamer water wilt verwarmen terwijl je beperkte ruimte hebt.

Overwegingen bij het kiezen van een zonneboiler systeem

Er zijn een aantal dingen die je moet overwegen bij het kiezen van een zonneboiler systeem.

  • Kosten en rendement

Het is ten eerste slim om de kosten van verschillende zonneboiler systemen te vergelijken en rekening te houden met het verwachte rendement. Hoewel de initiële investering hoger kan zijn dan bij andere boilers, kunnen zonneboiler systemen op lange termijn aanzienlijk besparing opleveren op energiekosten.

  • Beschikbare ruimte

Natuurlijk moet je rekening houden met de beschikbare ruimte die je hebt voor een zonneboiler. Verschillende systemen hebben diverse afmetingen en vereisen een bepaalde hoeveelheid ruimte voor een dergelijke installatie.

  • Onderhoud en garantie

Als laatste is het essentieel om rekening te houden met het onderhoud en de garantievereisten van verschillende zonneboiler systemen. Het ene systeem vereist regelmatig onderhoud, terwijl andere systemen wat minder onderhoud vergen.

Een zonneboiler systeem van ZiZon

Ook duurzamer gaan wonen? Koop dan een zonneboiler. Het is beter voor het milieu en je portemonnee. Je bespaart namelijk op de energierekening en verwarmt water op een duurzame manier, namelijk door middel van zonne-energie. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor het kopen van een van bovengenoemde zonneboiler systemen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

De waardering van www.zizon.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 7 reviews.