Welke solarleiding voor mijn zonneboiler?

Welke solarleiding voor mijn zonneboiler?

Om de warmte uit de zonnecollectoren af te voeren zal er een gesloten leiding circuit aangelegd moeten worden net als bij een cv systeem. Dit leidingcircuit zal wel aan enkele eisen moeten voldoen:

  • Hoge temperatuur bestendig
  • Corosiebestendig
  • Hoogwaardige isolatie

Waarom hoge temperatuur bestendig?

De temperaturen in het zonneboiler circuit kunnen oplopen tot boven de 200 graden Celsius een normale isolatie kan hier niet tegen en zal wegsmelten, je zult hier een glaswol isolatie met aluminium bekleding moeten gebruiken of een zwarte epdm isolatie.

Materialen welk als leidingwerk gebruikt kunnen worden zijn koper, cv buis en RVS solarslang.

Gebruik nooit en te nimmer kunststof meerlagenbuis dit is gevaarlijk en kan tot ernstige ongelukken leiden als dit leidingwerk zou barsten of wegsmelten.

Tot 4 collectoren en een maximale leiding lengte van 10 meter kun je 15mm leidingwerk of DN16 solarslang gebruiken en installeren. Hierboven moet je een grotere leidingdiameter gebruiken om de circulatiepomp efficiënt te kunnen gebruiken zonder al te veel leiding weerstandsverliezen.

Ons advies voor een solarleiding

Wij adviseren altijd voor geïsoleerde solarslang te gebruiken dit werkt snel en doeltreffend en er kunnen langere lengtes in een keer zonder koppelingen geïnstalleerd worden. Enige nadeel is dat het niet strak oogt omdat de leiding flexibel is en niet strak. Je zou dan kunnen overwegen om vanaf de collectoren een deel met solarslang aan te leggen en de laatste meters naar de pompgroep en boiler met koper aan te leggen.

De waardering van www.zizon.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 6 reviews.