Wat is de werking van een zonneboiler?

Wat is de werking van een zonneboiler?

Een zonneboiler is een apparaat dat zonne-energie gebruikt om water grotendeels gratis te verwarmen. De werking van een zonneboiler is vrij eenvoudig: zonnecollectoren worden op het dak of op een andere zonnige plaats geïnstalleerd en deze vangen de zonnestralen op welke daarna worden omgezet in warmte. De zonnecollectoren bevatten een vloeistof, meestal een mengsel van water en glycol, dat wordt opgewarmd door de zon. Dit verwarmde vloeistofmengsel wordt vervolgens naar een buis warmtewisselaar in de zonneboiler geleid met het leidingwerk en de pomp, waar het zijn warmte afgeeft aan het water dat in de zonneboiler is opgeslagen. Glycol is een antivries, ZiZon levert bij zijn zonneboiler standaard een milieuvriendelijk zonneboiler antivries.

Zonneboiler tank, goed geïsoleerd

De opslagtank of rvs-boiler, waarbij een rvs solar slang niet mag ontbreken, van ZiZon is A+ geïsoleerd om de opgeslagen warmte zo lang mogelijk vast te houden. Het opgewarmde water wordt opgeslagen in de tank, waar het kan worden gebruikt voor huishoudelijke taken zoals douchen, wassen en schoonmaken. Het warme water kan ook procesmatig worden ingezet bij bedrijven.

Wat levert een zonneboiler op?

Een zonneboiler kan de energiekosten significant verlagen en de CO2-uitstoot verminderen omdat het gebruik maakt van een hernieuwbare energiebron. Het zonneboiler systeem wordt altijd gecombineerd met een na verwarmer, die het water verder verwarmt als het niet warm genoeg is geworden door de zonne-energie. Dit kan bijvoorbeeld een gas- of elektrische boiler zijn. Doordat het water voor een deel is voorverwarmd hoeft de na verwarming minder bij te stoken wat resulteert in een lagere energierekening.

Geschiedenis van de zonneboiler

In de jaren 20 van de vorige eeuw zijn er verdere ontwikkelingen op het gebied van zonneboiler. Tijdens de jaren 1930 en 1940 werden zonneboilers steeds populairder in zowel Europa als Amerika, maar met de komst van goedkope fossiele brandstoffen verloor zonne-energie geleidelijk zijn plaats als bron van warm water.

De laatste decennia is er echter een hernieuwde belangstelling voor zonneboilers als duurzame en milieuvriendelijke manier om water te verwarmen. Moderne zonneboilers zijn veel efficiënter en de kosten zijn minder geworden door verbeteringen in materialen, technologie en ontwerp. Het maakt gebruik van een zonnepaneel dat zonlicht absorbeert en warmte overbrengt naar de watertank, en kan worden gebruikt voor huishoudelijke taken zoals douchen, afwassen en verwarmen.

De waardering van www.zizon.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 7 reviews.