Is een zonneboiler nog interessant?

Is een zonneboiler nog interessant?

Duurzaamheid staat hoog op de agenda als het gaat om energievoorziening en milieubewust leven. Een manier om daar met je eigen huishouden aan bij te dragen, is door gebruik te maken van zonne-energie. Zonnepanelen zijn alom bekend en worden veelvuldig geïnstalleerd, maar wat dacht je van zonneboilers? Is een zonneboiler nog interessant in een wereld waar zonnepanelen een prominente plek innemen? In deze blog zullen we de voordelen van zonneboilers bespreken en je vertellen waarom ze nog steeds een aantrekkelijke keuze kunnen zijn.

De functie van een zonneboiler

Waar zonnepanelen gebruikt worden voor het genereren van groene stroom, zorgt de zonneboiler voor warm water. Via zonnecollectoren wordt warmte van de zon verzameld om vervolgens het water in de opslagtank te verwarmen. Wellicht heb je al zonnepanelen op het dak liggen en maak je dus efficiënt gebruik van duurzame stroom. Daarbij kun je je afvragen of het installeren van een zonneboiler nog interessant is als je al zonnepanelen hebt. In dat geval is het handig de voordelen van de zonneboiler op een rij te zetten.

Voordelen van een zonneboiler

Zoek je naar oplossingen die je helpen je huishouden te verduurzamen, dan kun je overwegen gebruik te maken van een zonneboiler. Deze installatie biedt de volgende voordelen.  

  1. Milieuvriendelijk

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van zonneboilers is de bijdrage aan een milieuvriendelijk huishouden. Om water te verwarmen, ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, waardoor de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk daalt. Een schonere en groenere planeet is het gevolg.

  1. Kostenbesparing

Het laten installeren van een zonneboiler vraagt om een grote financiële investering, die kan hoger uitvallen dan bij een traditionele boiler. Toch profiteer je op lange termijn van financiële voordelen omdat je per saldo veel kosten bespaart. Door gebruik te maken van gratis zonne-energie om water te verwarmen, worden je maandelijkse energielasten lager.

  1. Duurzaamheid

Zonneboilers hebben over het algemeen een lange levensduur en vereisen weinig onderhoud. Ze zijn gebouwd om jarenlang betrouwbaar warm water te leveren, wat resulteert in een duurzame investering.

  1. Onafhankelijkheid van energieleveranciers

Met een zonneboiler kun je deels onafhankelijk worden van energieleveranciers. Dit is vooral handig als de energieprijzen stijgen en je op dat moment in je eigen warmwaterbehoeften kunt voorzien.

  1. Aantrekkelijke terugverdientijd

In veel gevallen kan een zonneboiler binnen een redelijke tijd worden terugverdiend, afhankelijk van factoren zoals je locatie, de grootte van je huishouden en je warmwatergebruik. Vanaf het moment dat de investering is terugverdiend, geniet je in feite van gratis warm water.

 

Laat je een zonneboiler plaatsen, dan doe je dat om vergelijkbare redenen als zonnepanelen. Beide oplossingen zetten zonne-energie op een efficiënte manier om naar elektriciteit en warm water, twee voorzieningen die onmisbaar zijn om het huishouden draaiende te houden. Maak je van beide mogelijkheden tegelijk gebruik, dan wil je niet dat de installaties elkaar in de weg zitten. Dat is zeker niet het geval. De systemen ondersteunen elkaar. Heb je bijvoorbeeld een teveel aan stroom opgewekt, dan kan dat ingezet worden om de circulatiepomp van de zonneboiler te activeren.

Een zonneboiler interessant voor jouw huishouden?

Heb je al zonnepanelen op het dak liggen en overweeg je ook een zonneboiler te installeren? Je kunt je afvragen of de zonneboiler nog interessant is en iets toevoegt naast de zonnepanelen. De voordelen in deze blog laten blijken dat je veel baat hebt bij het systeem. Daarnaast versterken zonnepanelen en de zonneboiler elkaar, dus haal je het maximale uit de installaties. Bepaal op basis van je huishouden welke type installatie het best past en zet vandaag nog de eerste stappen naar een duurzame oplossing. Bij vragen staan we je uiteraard graag te woord. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.

De waardering van www.zizon.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 7 reviews.