Hoe werkt een zonnecollector?

Hoe werkt een zonnecollector?

Een zonnecollector is een apparaat zonder bewegende onderdelen dat zonlicht opvangt en omzet in warmte-energie die kan worden gebruikt voor verwarming van water of gebouwen. Er zijn verschillende soorten zonnecollectoren, maar de meest voorkomende zijn vlakke plaat en heatpipe vacuümbuis collectoren.

Wat is een vlakke plaat zonnecollector?

Een vlakke plaat zonnecollector, zoals de vlakke plaat collector VLP-BlueArc bestaat uit een rechthoekige platte bak met een glazen of plastic afdekking aan de bovenkant en een donkere absorbeerplaat aan de onderkant. De absorbeerplaat is bedekt met een laagje speciaal materiaal dat zonlicht absorbeert en omzet in warmte. Wanneer het zonlicht op de collector valt, wordt de warmte opgevangen door de absorbeerplaat en doorgegeven aan een vloeistof, meestal water, dat door buizen in de collector stroomt. De opgewarmde vloeistof wordt vervolgens naar een opslagtank of boiler geleid, waar het kan worden gebruikt voor verwarming.

Wat is een vacuümbuiscollector?

Een vacuümbuiscollector bestaat uit een reeks glazen buizen die in parallelle rijen zijn geplaatst. Binnen elke buis bevindt zich de absorbeer die is bedekt met een laagje speciaal materiaal dat zonlicht absorbeert en omzet in warmte. De buizen zijn vacuüm getrokken om warmteverlies te minimaliseren. Wanneer het zonlicht op de buizen valt, wordt de warmte opgevangen door de absorbeer en doorgegeven aan een vloeistof die door de buizen stroomt. De opgewarmde vloeistof wordt vervolgens naar een opslagtank geleid, waar het kan worden gebruikt voor verwarming.

In beide gevallen wordt de warmte die door de zonnecollector wordt opgevangen, gebruikt om water of gebouwen te verwarmen, waardoor energie wordt bespaard en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt verminderd.

De waardering van www.zizon.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 6 reviews.