Hoe werkt een zonneboilersysteem

Hoe werkt een zonneboilersysteem?

De zon is een krachtige energiebron die we steeds efficiënter weten te benutten voor allerlei toepassingen. Een van de manieren waarvoor we de zon kunnen gebruiken is door middel van een zonneboilersysteem. Een zonneboilersysteem is een installatie die zonlicht gebruikt om water te verwarmen. Dit warme water kan vervolgens gebruikt worden voor verschillende doeleinden, zoals het verwarmen van tapwater, verwarming van ruimtes en eventueel voor industriële processen. In deze blog vertellen we meer over hoe een zonneboilersysteem werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

 

De werking van een zonneboilersysteem

Een zonneboilersysteem bestaat uit een aantal kerncomponenten, namelijk: zonnecollectoren, een opslagtank, het regelsysteem en een warmtebron voor naverwarming. Hieronder de onderdelen van het systeem en de functie ervan:

 

  • Zonnecollectoren

De zonnecollectoren zijn de kern van het systeem en worden meestal op het dak van een gebouw geplaatst. Er zijn twee typen zonnecollectoren, namelijk: vlakkeplaatcollectoren en vacuümbuiscollectoren. De vlakkeplaatcollectoren bestaan uit een absorberende plaat die de zonne-energie opvangt en omzet in warmte. Onder de plaat lopen buizen waardoor een vloeistof stroomt die de warmte opneemt. Vacuümbuiscollectoren bestaan uit meerdere glazen buizen met daarin een absorberende buis binnenin. Het vacuüm tussen de binnen- en buitenbuis zorgt voor goede isolatie waardoor er minder warmte verloren gaat.

 

  • Het circulatiesysteem

Het circulatiesysteem transporteert de opgevangen warmte van de collectoren naar de opslagtank. Dit gebeurt via een buizensysteem waarin een warmtegeleidende vloeistof rondgaat. Dit is vaak een mengsel van water en antivriesmiddel. Er zijn twee circulatiesystemen. Een actief systeem en een passief systeem. Actieve systemen maken gebruik van pompen om de warmtegeleidende vloeistof door het systeem te laten stromen. Passieve systemen vertrouwen op natuurlijke circulatie waarbij de vloeistof vanzelf circuleert door het verschil in dichtheid tussen warm en koud water.

 

  • De opslagtank

In de opslagtank wordt het verwarmde water bewaard totdat het nodig is. Deze tank is goed geïsoleerd om warmteverlies te minimaliseren. De grootte van de opslagtank hangt af van de hoeveelheid warm water die het huishouden nodig heeft en de capaciteit van de zonnecollectoren.

 

  • Het regelsysteem

Het regelsysteem bewaakt en reguleert de temperatuur en doorstroming van het water in het systeem. Het zorgt ervoor dat de pomp wordt ingeschakeld wanneer er voldoende zonlicht is om het water te verwarmen en schakelt de pomp uit als het water de gewenste temperatuur heeft bereikt of als er onvoldoende zonlicht is.

 

  • Naverwarming

Op dagen met weinig zonlicht of in periodes van hoge vraag naar warm water, kan het zijn dat het zonneboilersysteem alleen niet genoeg warmte kan leveren. Daarom is er vaak een naverwarming geïntegreerd in het systeem. Dit systeem verwarmt het water verder tot de gewenste temperatuur.

 

Wat zijn de voordelen van een zonneboilersysteem?

Zowel op ecologisch als economisch gebied biedt een zonneboilersysteem verschillende voordelen. Ten eerste de duurzaamheid. Door gebruik te maken van zonne-energie als hernieuwbare energiebron verminder je de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Als tweede de kostenbesparing. Na de investering bij de aanschaf zijn de operationele kosten van een zonneboilersysteem laag. Zonlicht is gratis en de meeste systemen vereisen weinig onderhoud. Als derde de onafhankelijkheid van energieprijzen. Omdat je minder afhankelijk bent van gas of elektriciteit voor de verwarming van water, ben je minder gevoelig voor stijgende energieprijzen. Ten slotte is een zonneboilersysteem een langdurige investering. Een zonneboilersysteem wat goed is geïnstalleerd kan tientallen jaren mee, waardoor het een verstandige investering op lange termijn is.

 

Overwegingen van een zonneboilersysteem

Een zonneboilersysteem heeft veel voordelen, toch zijn er ook enkele nadelen en overwegingen waar je rekening mee moet houden:

 

  1. Initiële kosten

De aanschaf en zonneboiler installatie kunnen duur zijn. Wel zijn er vaak subsidies en fiscale voordelen beschikbaar die de kosten kunnen verlagen. Ook zul je dit op lange termijn terugverdienen met de kosten die je bespaart door de werking van het systeem.

 

  1. Vereisten voor de benodigde ruimte

Voor de installatie van de collectoren is voldoende dakruimte nodig. Het dak moet geschikt zijn qua oriëntatie en moet een hellingshoek hebben om maximaal zonlicht te vangen.

 

  1. Weersafhankelijk

De efficiëntie van het systeem is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Dit kan per periode of jaar verschillen.

 

  1. Onderhoud

Hoewel een zonneboilersysteem over het algemeen weinig onderhoud nodig heeft, is een periodieke inspectie nodig om de prestaties optimaal te garanderen.

 

Een zonneboilersysteem aanschaffen bij ZiZon

Bij ZiZon zijn we gespecialiseerd in het plaatsen van zonneboilersystemen. We leveren systemen van de beste kwaliteit en zorgen voor de plaatsing door onze specialisten. Ook leveren we zonneboiler pakketten om jou nog meer te helpen met verduurzamen. Wil jij graag een zonneboilersysteem laten installeren? Dan ben je bij ZiZon aan het juiste adres. Neem vrijblijvend contact met ons op en doe een zonneboiler offerte. Als je vragen hebt kun je ook altijd contact opnemen. Wij helpen je graag om je huis te verduurzamen.

De waardering van www.zizon.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 7 reviews.