Zonnecollectoren zijn apparaten die zonlicht absorberen en omzetten in warmte. Als onderdeel van een zonneboiler worden ze vaak op daken geïnstalleerd en bestaan uit verschillende soorten panelen, waaronder vlakke plaat, buisvorige en spiegel-gebaseerde collectoren. Zonnecollectoren met buffervat slaan de opgewekte warmte op voor later gebruik. Deze duurzame manier van verwarmen wordt steeds populairder en daarom groeit de vraag naar zonnecollectoren met buffervat.
Inhoudsopgave
- 1 De werking van zonnecollectoren
- 2 De warmte opslaan in een buffervat
- 3 Waarom moet je kiezen voor zonnecollectoren met buffervaten?
- 4 Toepassingen voor de warmte in de buffervaten
- 5 Factoren om rekening mee te houden bij de installatie van zonnecollectoren met buffervaten
- 6 Zonnecollectoren met buffervaten aanschaffen bij ZiZon
De werking van zonnecollectoren
De werking van zonnecollectoren is zeer eenvoudig. Het zonlicht valt op de collector en wordt geabsorbeerd door het oppervlak. Dit oppervlak zet het zonlicht om in warmte, die vervolgens wordt overgedragen aan een vloeistof of lucht die door de collector stroomt. De opgewarmde vloeistof of lucht kan vervolgens worden gebruikt voor meerdere toepassingen, variërend van het verwarmen van water tot het opwarmen van een ruimte.
De warmte opslaan in een buffervat
Buffervaten vormen een onderdeel van een zonnewarmtesysteem omdat ze helpen bij het opslaan van de opgewekte warmte voor later gebruik. In eenvoudige termen zijn buffervaten grote tanks gevuld met water of warmteoverdrachtsvloeistof waarin de warmte wordt opgeslagen die geproduceerd is door de zonnecollectoren.
Als de zonnecollectoren meer warmte genereren dan op dat moment nodig is, wordt deze extra warmte naar het buffervat geleid en opgeslagen voor gebruik op een later tijdstip. De productie van zonne-energie is nooit constant, want het is afhankelijk van factoren als het weer en het moment van de dag. Het opslaan van de overtollige warmte stelt je in staat om een constante toevoer van warm water of verwarming te hebben, ook als de zon niet schijnt.
Waarom moet je kiezen voor zonnecollectoren met buffervaten?
Als je graag zonnecollectoren wilt aanschaffen, dan sta je voor een grote keuze. Er zijn namelijk vele soorten zonnecollectoren. Je kunt kiezen voor zonnecollectoren met buffervaten, er zijn verschillende redenen waarom je dit een goede keuze is:
- Duurzame energie
Het gebruik van zonne-energie vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, waardoor de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd.
- Energiebesparing
Door de zon te gebruiken als gratis bron van warmte, kunnen huishoudens hun energierekening aanzienlijk verlagen, vooral voor taken zoals het verwarmen van water.
- Onafhankelijkheid
Zonnecollectoren met buffervaten geven huiseigenaren een zekere mate van energieonafhankelijkheid. Ze hoeven niet volledig te vertrouwen op het elektriciteitsnet of andere bronnen voor hun energiebehoeften.
- Lange levensduur
Zonnecollectoren en buffervaten hebben over het algemeen een lange levensduur en vereisen weinig onderhoud, waardoor ze een kosteneffectieve investering zijn op de lange termijn.
Toepassingen voor de warmte in de buffervaten
In veel toepassingen zijn zonnecollectoren met buffervaten te gebruiken. Als eerste warmwatervoorzieningen. Het verwarmen van water is een van de meest voorkomende toepassingen van een zonnewatersysteem met buffervaten. Of je nu gaat douchen, afwassen of kleding wassen, zonne-energie kan een aanzienlijk deel van de warmwaterbehoeften van een huishouden dekken. Als tweede de ruimteverwarming. Zonnecollectoren met buffervaten kunnen worden gebruikt om water te verwarmen dat vervolgens door radiatoren of vloerverwarmingssystemen wordt geleid om zo de ruimte te verwarmen. Als derde een zwembad. Zwembadeigenaren kunnen ook profiteren van een zonnewarmtesysteem om hun zwembaden te verwarmen. Hierdoor kunnen zwembaden lang worden gebruikt, ook als het buiten al iets kouder wordt. Als laatste industriële processen. In industriële omgevingen kunnen zonnecollectoren met buffervaten worden ingezet om warmte te leveren voor diverse productieprocessen, zoals het verwarmen van water voor reiniging of sterilisatie.
Factoren om rekening mee te houden bij de installatie van zonnecollectoren met buffervaten
Er zijn bepaalde factoren waar je rekening mee moet houden bij de zonneboiler installatie en het plaatsen van zonnecollectoren met buffervaten. Uiteraard weten we bij ZiZon maar al te goed hoe je ze plaatst, maar dit zijn factoren waar je vooraf over na kunt denken. Ten eerste de plek. Het is verstandig om zonnecollectoren op een locatie te plaatsen waar ze voldoende zonlicht kunnen ontvangen gedurende de hele dag. Als tweede de grootte van het buffervat. Buffervaten moeten voldoende capaciteit hebben om de opgewekte warmte op te slaan voor het gebruik tijdens periodes met weinig zonlicht. De grootte van het buffervat hangt af van factoren zoals het energieverbruik van het huishouden en de verwachte opbrengst van de collectoren.
Zonnecollectoren met buffervaten aanschaffen bij ZiZon
Ben jij klaar om jouw woning te verduurzamen en op termijn goedkoper te gaan wonen? Investeer dan in zonnecollectoren met buffervaten. De zonnecollectoren trekken de zonne-energie aan en maken er warmte van. De buffervaten vangen de warmte op voor langere tijd en dan kun je, als de zon niet schijnt, toch gebruikmaken van de warmte die is opgevangen. Dit bespaart energie en dus ook kosten. Wil jij een zonneboiler met zonnecollectoren laten plaatsen? Dan ben je bij ZiZon op de juiste plek. Wij zijn specialist in zonneboilers en helpen je erg graag om jouw woning duurzamer te maken! Bekijk op onze website de zonneboiler pakketten en kies het pakket wat het beste bij jou past.